Ladang Kipli

Ladang Nipah Kipli

Tarikh: 19 Okt 2018 

Pergi visit Muhammad sebab katanya boleh outing. Kami pandu kereta kecil saja sebab konon nak jimat minyak kereta. Tapi bila sampai tempat Muhammad, dia bawa kawan nak ikut sama outing…nasib lah kereta kecil ni, kita sumbat juga semua kawan-kawan Hammad. Ha..ha..ha..lagi ramai lagi meriah!

Nak bawa depa ke mana? Buka Google Map, cari tempat menarik sekitar kami, Oh jumpa Ladang Nipah Kipli. Teringat cerita Zaidi minggu lepas pasal Ladang ni. Katanya ada tempat buat nira nipah fresh dan kita boleh lihat proses penyediaannya. Kami kut jer panduan kat Google Map, tempat ni terletak di Sanglang Perlis. Dekat sejam juga perjalanan dari Beseri, tempat belajar Muhammad.

peta ladang nipah kipli

Lokasi Ladang Nipah Kipli menurut Google Map.

Perjalanan ke Ladang Kipli ini menysuri tepi laut yang sangat mendamaikan pemandangan. Saya buka tingkap kereta dan menjengah ke laur…emmm, pemandangan cantik, tapi baunya…err…bau agak hanyir.

Niat nak tengok orang buat nira nipah. Terbayang-bayang cerita Zaidi. Sampai-sampai depa dah tak buat lagi pameran proses penyediaan Nira. Sekarang ni hanya sekadar jual nira nipah, kedai makan, dan jual produk tempatan seperti belacan, kerepek dll. Patutla masuk percuma. Dulu katanya berbayar. Iman upset juga, tapi sempat juga posing dekat pokok nipah.

20181019_182133

Muka Iman yang upset, pokok nipah dan buah nipah. Untuk buat nira, tangkainya (yang hujung ada buah tu) dicantas dan ia akan menitiskan air nira yang manis dan sangat sedap (bukan untuk orang diabetes)

Jadi kami hanya order dan minum nira yang dah siap. Kami pesan satu jag nira. Kemudian pesan masakan panas lain. Sebelum balik, beli belacan dan kerepek kat kedai yang ada dalam ladang nipah ni juga.

ladang1

Tempat makan dalam Ladang Nipah.

20181019_183205

Alang-alang dah sampai, kita makanlah. Jag hijau tu jag air nira. Dalam gambar ni kak As, Iman, Hammad dan kawan2

Free, tak perlu bayar masuk sini. Tapi makan kena bayar la…hi..hi…

Masa balik, sempat tengok matahari jatuh. Sebab penjalanan ke ladang nipah tu betul2 tepi laut. Nampak saat-saat matahari terbenam. Sangat indah pemandangannya. Sungguh, tidak ada nikmat Allah yang dapat didustakan.

20181019_192038

Sangat indah pemandangan matahari terbenam di kuala ini. Sangalang perkampungan nelayan rupanya – ada banyak perahu saiz kecil dan besar di ‘tambat’ di sini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s