Permatang Bonglai

Kehijauan Permatang Bonglai, Kedah.

Tarikh: Sabtu 17 Nov 2018

Birthday Zaidi. Terima jemputan melalui WhatsApp. Sekarang jemputan informal begini biasanya melalui media seperti ini. OK, esok lapang sikit. Bolehlah memenuhi jemputan ini. Tapi wonder jugak…sejak lebih 20 tahun d Kedah ni tidak pernah lagi dengar nama tempat Permatang Bonglai (memang geografi fail la…). Minta Zaidi share location. Oh dekat sejam juga perjalanan dari rumah.

peta permatang bonglai

Tempat tanda merah tu Permatang Bonglai, entah dalam kawasan Ayer Hitam atau Jitra.

Untuk memenuhi jemputan Zaidi, kami travel untuk sampai sekitar selepas Zohor. Jalan menuju kampung ini sangat-sangat indah. Kiri kanan dipenuhi sawah menghijau. Saya abadikan kenangan ke Permatang Bonglai ini hanya semata-mata kerana pemandangan sawah menghijaunya yang sangat indah. Saya suka sawah, saya suka nature. Ini salah satu tempat yang memang wow dalam pengalaman saya. Sudah lah sawah menghijau, ada contarst dengan warna putih dari Bangau dan stork yang hinggap dan yang terbang. Langit? biruuuuu sangat.

Ok, tak perlu imagine, di sini saya sertakan gambar-gambar yang sempat saya capture. Selebihnya tak sempat sebab terlalu terpesona dengan apa yang dipandang mata.

20181117_164559

Sesayup mata memandang…hijauuuuuuu

20181117_163302

Nampak tak bangau dan stork? Kalau tengok yang live punya lagi best. Banyak sangat bangau dan stork. Bangau leger macam S, stork leher pendek. Ini sempat curi2 sebab kalau kita dekat semua lari.

 

20181117_161517

Jalan kampung di tengah-tengah sawah

20181117_161509

Dari tepi tingkap kereta…tak jemu dipandang

20181117_160814

Yang ni special, Saya pergi belakang rumah Zaidi, gambar ini diambil dekat pokok kelapa di belakang rumah beliau.

Selepas jumpa mak ayah, wife, dan anak zaidi (termasuk Taqif) kami makan makanan yang sedap giler kat rumah Zaidi. Sebelum pulang kami dibekalkan dengan pucuk belalai gajah, pucuk manis, buah celagi dan buah betik.

Lepas tu Zaidi bawa kami pergi beli nira nipah kat kebun nipah di kampung Permatang Bonglai. Kami membontoti motor beliau dengan kereta. Beli nira fresh dari pokok..fullamak…sangat sedap. Saya minun nira 2 bungkus dalam kereta!!. BTW, harganya murah sangat. 2 bungkus baru rm5.

20181117_162729

Misi mencari nira nipah segar dari pokok, ikut motor Zaidi.

20181117_163029

Merentas kampung dan tali air…demi mencari nira segar

Tuan nira tu juga baik hati, telah memberikan kami benih nipah pula 2 pokok. Dari buah nipah.

Sampai rumah, makan buah betik pemberian Zaidi.

20181117_182939

Terima kasih kepada tuan pokok betik ini. Kenangan manis bersama betik manis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s