Monthly PhD Meeting

Santai meeting with PhD students

Date: 30 April, 2015

In our monthly meeting, we meet as a group and usually my students got some research progress to share. To all PhD students out there – it is beneficial to have such a meeting where everyone can share their insights towards the nature of their research work. New students can benefit from those who are getting close to finishing.

phd discussion

Sometimes it gets really serious…well, PhD is a serious matter, isn’t it? (Credit to Fakhrul for this photo)

My emphasis: writing. Because I find with many students, a lot of talking is great fun and exciting, but I really don’t want to hear the words much. I need to see some tangible output that we can refer, we can point, we can scribble… so that we can work like we’re working on a product.

I would also prefer the written work be given to me a week in advance so I have time to read and think carefully about what feedback I might give. Receiving written work in good time for a meeting will surely lead to getting useful feedback during the meeting – great that our santai meeting today seems to support the momentum of my students’ research.

Oh, I need to mention that Jasni brought some fruits and dodol to enrich the discussion. Very thoughtful indeed.

Some strategies I use for making the most of a monthly meeting:

  • Meet kitea kanohi (face to face)
  • meet in a place that is conducive to relaxation and work
  • talk in a more informal way
  • Share food
  • Use an agenda to keep the meeting focused
  • Plan milestones and goals robustly—stretch yourself!
  • Brainstorm together, use a whiteboard
  • Learn to say what you want
  • Learn to theorise through being willing to have challenging discussions with me (your supervisor).
  • Learn to be confident, but not to be overconfident and question impulsive responses that will (naturally) occur in meetings
  • If you receive invitations to do nonthesis-related academic activities (for example, represent your department, teach classes, write papers not related to your thesis), discuss them with me.

please add some more…

Advertisements

Invited lecture

Invited Lecture – Dr Suzi

Date: 29 April, 2015

This time we have Dr Suzi for our topic on Quantitative data collection methods. Well, I guess students are tired of seeing my face every week…they want to see new faces too.

I am grateful that the expert herself, Dr Suzi would like to share her vast knowledge with the rest of SZRZ’s class members.

classDrSuzi

From right: Fairil, MuhammedAhmed, Liz, Juma, Husna, Omar, Aween, Aimi and Dr Suzi.

 

Topics covered during the session were as follows

Data collection method for quantitative

  • Secondary sources
  • Primary sources
  • Observation
  • Interview
  • Questionnaire
  • Measurement and Scaling
  • Difference between concept and variable
  • Concepts, indicator and variable
  • Levels of measurement scales
    • Ordinal
    • Nominal
    • Interval
    • Ratio
  • Types of scale
    • Numerical
    • Semantic differential
    • Likert
    • Thurstone
    • Guttman, etc.
  • Goodness of measurement instrument
    • Validity
    • Reliability
    • Sensitivity
drSuzi

Another photo just before the class begin. Ulfah, Siti Solehah and Khairah are not in the picture. Hmm..they are late again!

 

Thanks so much Dr Suzi, may Allah rewards you in many ways. The students enjoyed the class (as they confessed).

Fairil said: “she’s very passionate”, “she gave good examples”, “easy to understand even though my interest is more on Qualitative”

Ulfah said: “We had a two way communication”

I know it is not easy to handle a 3-hour class after lunch! Congrats to Dr Suzi for managing to keep my students wide awake till the end. On top of that, they seem to have fun!

NFNLP

NFNLP: PRACTITIONER CERTIFICATION

Dated: 15-19 April, 2015 Emerald Puteri Hotel, Sungai Petani.

Entah rasional apa lagi yang ingin ku cari…kenapa ambil sijil NLP? kenapa nak tahu dan nak kuasai lagi NLP? Padahal rasanya Saya sudah cukup positif, selalu ‘in the zone’, dan tanpa NLP, sudah mampu meraih gelar profesor. Well, tak kenal maka tak cinta.

Photo di bawah ialah photo hari terakhir (dah letih dan tepu) sebaik sahaja program berakhir, saya dan team yang sama-sama mengikuti kursus ini bergambar dengan facilitator kami yang sangatlah positif, En Unku Azlan Ungku Chulan.

NLP-workshop-crp

NLP-workshop The faci and us, from left standing: Mr Rudy, Dr Hisyam, Mr Fauzi, Dr Halim, En Fairuz. Sitting: Me, our faci Mr Ungku Azlan Chulan, Prof Azila, and Dr Hazlin.

Walaupun yurannya agak mahal..(lebih RM3K beb!), ada beberapa manafaat yang juga menghiburkan dalam kursus ini:

  1. Seronok juga dapat ‘lari’ dari pejabat selama 4 hari. Sesekali melihat dunia dari sudut lain.
  2. Berkenalan dengan faci yang tak asing lagi, Ungku Azlan — yang sepanjang masa senyum, ceria, gembira, positif…wonder jugak, macamana dia boleh maintain begitu? Tak pernah rasa marah atau upsetkah?
  3. Kenali NLP dengan lebih jauh, yang sebenarnya sangat selari dengan ajaran Islam —there is no falure, only feedback. Salah satu daripada presumptions dalam NLP. Dalam Islam juga – kalau niat sudah betul kerana Allah, usaha sudah sedaya upaya, dan jika ditakdir kita tidak memperoleh apa yang dihajatkan…bukan kita gagal, tetapi Allah sudah menyediakan sesuatu yang jauh lebih baik daripada apa yang kita hajatkan tadi. So, no failure, only feedback. There is always blessings…in disguise! Dalam bengkel ini kami diajar tentang 4 pillars dalam NLP- set the objective, use the senses, behaving flexibly, and building relationship. Melaluinya kita diajar cara-cara menangani stress, cara mending a broken heart, memaafkan orang no matter how much you hate the person, dll(tak boleh bagitahu semua lah kan? nanti tak laku kursus NLP kalau semua dapat dibaca kat sini)
  4. he..he..dapat sijil NLP practitioner ni boleh la lanjutkan ke sijil masterwhich enable me to be come a trainer!
  5. get to know kawan2 yang dalam photo kat atas tu.

 

 

 

 

cinta ilmu, sayang pelajar

CINTA ILMU, SAYANG PELAJAR

Ada yang tanya saya hari ni, apa kriteria nak jadi professor? saya cakap cinta ilmu dan sayang pelajar. Pulun cari ilmu agama-dunia-akhirat, dan doakan pelajar setiap solat.

Cinta ilmu. Cakap saja tak jadi. kena buktikan dengan hasil yang ‘tangible’. Betul cinta ilmu? Ya. Apa buktinya? Berapa kali khatam Quran dalam setahun? berapa banyak buku dlm bidang kita, habis dibaca? Ada menulis artikel? terbit dalam journal? ada hasilkan buku? untuk siapa ditujukan buku2 tersebut? Ada organise majlis ilmu? siapa yang hadir? …ini semua ‘output’ yang kita perlu zahirkan jika benar kita cinta ilmu. bukan setakat cari, tetapi jana ilmu baru dan sebarkan ilmu tersebut, communiacte the message accross. reach as many people as possible…pada saya, itulah maknanya mencintai ilmu.

focus

Pelajar saya dalam kelas SZRZ6014 – sedang focus. (Dari kiri: Nabil, Omar, Aween, & Husna)

Sayangi pelajar pula, bukan maksudnya ikut semua kehendak mereka. tak masuk kelas tak apa, tak buat tugasan tak apa, ..itu cari popularity namanya. Pelajar, kenali dahulu mereka. fahami mereka. Perlu lihat apa yang baik untuk mereka. Pelajar selalu salah anggap – oh, kalau tak bagi A maka kita jadi ‘lecturer killer’. Hampeh sungguh hangpa ni. Sebenarnya A bukan diberi tetapi apa yang kalian raih. A perlu diraih sendiri. Bagaimana caranya? kembali kepada mencintai ilmu. Jika pelajar benar2 mencintai ilmu, datang kulian untk mencari ilmu, berbahas dengan nawaitu yang benar untuk ilmu, demiNya…maka A dengan sendirinya akan menyusul. percayalah jika anda kejar A, anda hanya akan dapat A. Ilmu belum tentu ada punyai. Tetapi jika anda kejar ilmu, A akan datang bergolek.

happy-solved

Mencitai ilmu – Saya doakan pelajar saya selalu berada di landasan yang betul dalam mengejar cita2. (Dari belakang Liz dan Ahmed, Depan- Ulfah, Khairah dan Siti Solehah)

 

progressing

Kelas selalu riuh. Belajar mestilah dengan nawaitu yang betul, in sya Allah semua akan mudah. (Dari kiri – Fairil, Juma, Abu Baker, dan Aimi)

 

upcoming events

UPCOMING WORKSHOPS & EVENTS

  1. Workshop on converting conference articles into journal articles
    Reserve your date: 14 April 2015
    (I’ll be the facilitator. This workshop is exclusively organised for the boards of JICT (chief editor, associate editors, editorial boards, and managing editor)
    Chief Editor Professor Dr. Ku Ruhana Ku Mahamud (Universiti Utara Malaysia, Malaysia)
    Associate Editors
    Professor Dr. Duc Trong Pham (University of Birmingham, United Kingdom)
    Professor  Dr. Masato Koda (University of Tsukuba, Japan)
    Prof.  Dr. Albert Y. Zomaya (University of Sydney, Australia)
    Prof Dr. D Cristiana V Marta (Universitas Widyatama, Indonesia)
    Prof. Dr. Jann Hidajat Tjakraatmadja (Institut Teknologi Bandung, Indonesia)
    Prof.Dr. Rosni Abdullah (Universiti Sains Malaysia)
    Assoc. Prof. Dr. Alaa Esmail Al-Janaby (University of Nizwa, Oman)
    Professor Dr. Simon X. Yang (University of Guelph, Canada)
    Professor Dr. Omer F. Rana (Cardiff University, United Kingdom)
    Professor Dr. Zulikha Jamaludin (Universiti Utara Malaysia)
    Editorial Board
    Assoc. Prof. Dr. Alaa Esmail Al-Janaby (University of Nizwa, Oman)
    Professor Dr. Zulkhairi Md Dahalin (Universiti Utara Malaysia)
    Associate Professor Dr. Faudziah Ahmad (Universiti Utara Malaysia)
    Associate Professor Dr. Razamin Ramli (Universiti Utara Malaysia)
    Dr. Husniza Husni (Universiti Utara Malaysia)
    Dr. Ir. Agung Sediyono (Universitas Trisakti, Indonesia)
    Dr. Norliza Katuk (Universiti Utara Malaysia)
    Dr. Siti Sakira Kamaruddin (Universiti Utara Malaysia)
    Dr. Yuhanis Yusof (Universiti Utara Malaysia)
    Prof. Dr. Suhaidi Hassan (Universiti Utara Malaysia)
    Prof. Dr. Shaidah Jusoh (Najran University, Saudi Arabia)
    Assoc. Prof.   Dr. Atsuo Yoshitaka (JAIST, Japan)
    Dr. Nur Haryani Zakaria (Universiti Utara Malaysia)
    Managing Editor Nor Arpizah Atan
  2. Workshop on writing (for beginners)
    Reserve your date: 28 April 2015.
    (I’ll be the facilitator for this one-day workshop)

    writing

    Another workshop for postgrads students. Lowest fee ever, RM50!

  3. Digital Education Show Asia (DESA 2015)
    15-16 June 2015 (I’ll be paneling the session on: Ethical implications of learning analytics-where do we draw the line?)

    desa

    The third DESA, 15-16th June, 2015 at KLCC. A must-attend event!

  4. THESAI 2015
    28-30 July 2015
    (I’ll be presenting a paper on: Measuring InfoVis’ Decision Support Effectiveness: From Theory to Practice – main Author: Semiu Akanmu Ayobami)

    thesai

    THESAI, this year will take place in the city of London

  5. ICOCI 2015
    11-13 August 2015
    (I’ll be delivering a key note address on: Digital graphic novels: Technology enhanced narratives for learning)

    icoci

    The famous event organised biannually, ICOCI. This year will take place in IZU, Istanbul. Write a paper or apply as a reviewer today!

    Basically, dates from April to August are fully booked. These are on top of classes, research, supervision, writing (papers, research reports & books), consultation, khidmat masyarakat, etc..etc..(help! help!)