AIPPEN 2014

ANUGERAH INOVASI, PENYELIDIKAN DAN PENERBITAN UUM 2014

Dated today: 9 September, 2014.

Di meja AIPPEN 2014. Dari Kiri Dr Afza, Dr Rohani, me and Prof Yusnidah. Team veteran weh!

Di meja AIPPEN 2014. Dari Kiri Dr Afza, Dr Rohani, me and Prof Yusnidah. Team veteran weh!

Hari ini berlangsung event tersebut di EDC, UUM. Semasa berjalan melintasi sekumpulan ‘orang’ terdengar ada yang berkata “Nak tegur Prof Zu tengok mood dia dulu. dia tu moody”. Mula tu berdesing jugak telinga.

So what? I am a designer. Designers are moody and weird. Fine. But at the same time we are creative, pensive, thoughtful…!

Little did he knows that the one characteristic that separates designers from others is that we ACT! We don’t just being moody, dreaming, or just thought about something. We design and make stuff that did not exist before. We take the idea in our head, in people’s head – we realise it by sketching, drawing, prototyping, ..and develop the product.

Well, so much for a moody designer – I won the Anugerah Invovasi at AIPPen today. Alhamdulillah.

semua pemenang. Ada 7 kategori termasuk penyelidikan terbaik, penerbitan terbaik, ... (tak ingat dah kategori lain). Yang penting saya menang kategori Inovasi he..he..

Ini semua pemenang (Baris 2 dan 3. Yang depan tu pihak pengurusan universiti & RMIC). Ada 7 kategori termasuk penyelidikan terbaik, penerbitan terbaik, … (tak ingat dah kategori lain). Yang penting saya menang kategori Inovasi he..he..

2 thoughts on “AIPPEN 2014

  1. depa pun kot ye nak ber’cakap’ jangan laaaa kuat sangat hehehe.

    congrats prof zu!

    i believe people will always talk about other people no matter how you are. elok pun kena kata tak elok pun kena. lumrah dunia kot hehe.

    -lin-

  2. Lin, ada pepatah tamil kata “hanya pokok yang berbuah sahaja dibaling orang”. Maknanya kalau ada yang nak mengata kat kita tu, pastilah kita ni ada ‘buah’ yang depa tak ada..

    Juga kisah Lukman Al-Hakim membuktikan kepada anaknya bahawa kita buat apa maupun tak buat apa – orang tetap akan kata.
    1. Lukman Al-Hakim berjalan dengan anaknya bersama seekor keldai -orang kata “eh, bodo betul depa tu, ada keldai tak mahu naik”
    2. Next day, ayah naik keldai, anak tarik keldai – orang kata pul a “eh, Ayah tak bertimbang rasa, dibiar anaknya yang kecil tu tarik keldai yang ditungganginya”
    3. Third day, anak tunggang keldai, ayah tarik keldai – dikata pula “anak yang zalim, dibiar orang tua berjalan kaki sedang dia sedap saja duduk atas keldai”
    4. Fourth day, kedua2 mereka menunggang keldai. Diumpat pula “oh, mereka ini menzalimi binatang”
    5. Fifth day, kata Lukman al-Hakim, now mari kita berdua usung kedai ini. Ketawalah orang ramai dan berkata “oh, Lukman al-Hakim dan anaknya sudah gila!”
    Jadi, apa yang betul sebenarnya? selama manusia ada mulut, maka mereka tak akan berhenti mengata. Baiklah kita baiki diri dan mengata yang positif-positif sahaja…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s