Permatang Bonglai

Kehijauan Permatang Bonglai, Kedah.

Tarikh: Sabtu 17 Nov 2018

Birthday Zaidi. Terima jemputan melalui WhatsApp. Sekarang jemputan informal begini biasanya melalui media seperti ini. OK, esok lapang sikit. Bolehlah memenuhi jemputan ini. Tapi wonder jugak…sejak lebih 20 tahun d Kedah ni tidak pernah lagi dengar nama tempat Permatang Bonglai (memang geografi fail la…). Minta Zaidi share location. Oh dekat sejam juga perjalanan dari rumah.

peta permatang bonglai

Tempat tanda merah tu Permatang Bonglai, entah dalam kawasan Ayer Hitam atau Jitra.

Untuk memenuhi jemputan Zaidi, kami travel untuk sampai sekitar selepas Zohor. Jalan menuju kampung ini sangat-sangat indah. Kiri kanan dipenuhi sawah menghijau. Saya abadikan kenangan ke Permatang Bonglai ini hanya semata-mata kerana pemandangan sawah menghijaunya yang sangat indah. Saya suka sawah, saya suka nature. Ini salah satu tempat yang memang wow dalam pengalaman saya. Sudah lah sawah menghijau, ada contarst dengan warna putih dari Bangau dan stork yang hinggap dan yang terbang. Langit? biruuuuu sangat.

Ok, tak perlu imagine, di sini saya sertakan gambar-gambar yang sempat saya capture. Selebihnya tak sempat sebab terlalu terpesona dengan apa yang dipandang mata.

20181117_164559

Sesayup mata memandang…hijauuuuuuu

20181117_163302

Nampak tak bangau dan stork? Kalau tengok yang live punya lagi best. Banyak sangat bangau dan stork. Bangau leger macam S, stork leher pendek. Ini sempat curi2 sebab kalau kita dekat semua lari.

 

20181117_161517

Jalan kampung di tengah-tengah sawah

20181117_161509

Dari tepi tingkap kereta…tak jemu dipandang

20181117_160814

Yang ni special, Saya pergi belakang rumah Zaidi, gambar ini diambil dekat pokok kelapa di belakang rumah beliau.

Selepas jumpa mak ayah, wife, dan anak zaidi (termasuk Taqif) kami makan makanan yang sedap giler kat rumah Zaidi. Sebelum pulang kami dibekalkan dengan pucuk belalai gajah, pucuk manis, buah celagi dan buah betik.

Lepas tu Zaidi bawa kami pergi beli nira nipah kat kebun nipah di kampung Permatang Bonglai. Kami membontoti motor beliau dengan kereta. Beli nira fresh dari pokok..fullamak…sangat sedap. Saya minun nira 2 bungkus dalam kereta!!. BTW, harganya murah sangat. 2 bungkus baru rm5.

20181117_162729

Misi mencari nira nipah segar dari pokok, ikut motor Zaidi.

20181117_163029

Merentas kampung dan tali air…demi mencari nira segar

Tuan nira tu juga baik hati, telah memberikan kami benih nipah pula 2 pokok. Dari buah nipah.

Sampai rumah, makan buah betik pemberian Zaidi.

20181117_182939

Terima kasih kepada tuan pokok betik ini. Kenangan manis bersama betik manis.

Advertisements

Ladang Kipli

Ladang Nipah Kipli

Tarikh: 19 Okt 2018 

Pergi visit Muhammad sebab katanya boleh outing. Kami pandu kereta kecil saja sebab konon nak jimat minyak kereta. Tapi bila sampai tempat Muhammad, dia bawa kawan nak ikut sama outing…nasib lah kereta kecil ni, kita sumbat juga semua kawan-kawan Hammad. Ha..ha..ha..lagi ramai lagi meriah!

Nak bawa depa ke mana? Buka Google Map, cari tempat menarik sekitar kami, Oh jumpa Ladang Nipah Kipli. Teringat cerita Zaidi minggu lepas pasal Ladang ni. Katanya ada tempat buat nira nipah fresh dan kita boleh lihat proses penyediaannya. Kami kut jer panduan kat Google Map, tempat ni terletak di Sanglang Perlis. Dekat sejam juga perjalanan dari Beseri, tempat belajar Muhammad.

peta ladang nipah kipli

Lokasi Ladang Nipah Kipli menurut Google Map.

Perjalanan ke Ladang Kipli ini menysuri tepi laut yang sangat mendamaikan pemandangan. Saya buka tingkap kereta dan menjengah ke laur…emmm, pemandangan cantik, tapi baunya…err…bau agak hanyir.

Niat nak tengok orang buat nira nipah. Terbayang-bayang cerita Zaidi. Sampai-sampai depa dah tak buat lagi pameran proses penyediaan Nira. Sekarang ni hanya sekadar jual nira nipah, kedai makan, dan jual produk tempatan seperti belacan, kerepek dll. Patutla masuk percuma. Dulu katanya berbayar. Iman upset juga, tapi sempat juga posing dekat pokok nipah.

20181019_182133

Muka Iman yang upset, pokok nipah dan buah nipah. Untuk buat nira, tangkainya (yang hujung ada buah tu) dicantas dan ia akan menitiskan air nira yang manis dan sangat sedap (bukan untuk orang diabetes)

Jadi kami hanya order dan minum nira yang dah siap. Kami pesan satu jag nira. Kemudian pesan masakan panas lain. Sebelum balik, beli belacan dan kerepek kat kedai yang ada dalam ladang nipah ni juga.

ladang1

Tempat makan dalam Ladang Nipah.

20181019_183205

Alang-alang dah sampai, kita makanlah. Jag hijau tu jag air nira. Dalam gambar ni kak As, Iman, Hammad dan kawan2

Free, tak perlu bayar masuk sini. Tapi makan kena bayar la…hi..hi…

Masa balik, sempat tengok matahari jatuh. Sebab penjalanan ke ladang nipah tu betul2 tepi laut. Nampak saat-saat matahari terbenam. Sangat indah pemandangannya. Sungguh, tidak ada nikmat Allah yang dapat didustakan.

20181019_192038

Sangat indah pemandangan matahari terbenam di kuala ini. Sangalang perkampungan nelayan rupanya – ada banyak perahu saiz kecil dan besar di ‘tambat’ di sini.

Kenangan bersama Ernie dan Ezee

Sawah Arau, Canopy walk, gua kelam…dan nasi lemak!

Tarikh: 02 Nov, 2018 (punya lah lama x menulis!)

Erni dan Ezee di rumah sejak seminggu. Belum sempat bawa ke mana-mana. Teringat sawah-sawah padi di Arau yang baru mula menghijau. Why not? Dari rumah hanya 15 minit ke sawah-sawah di Arau, Perlis.

Ezzie dan Ernie dari KL berkunjung ke rumah. Kesihan juga x kemana-mana. So bawa mereka ke Canopy Walk, Gua Kelam dan main-main sawah padi d Arau.

sawah

Sawah di Arau, padi baru tabur…tengok langit, dan tengok rumput di bumi.

Nak pi ladang tebu, tapi papi dah ambil jalan lain. So terus ke Canopy Walk. On the way singgah dulu kat empangan Timah Tasoh. Jumpa pokok petai belalang, apalagi..makan petai belalang sepanjang jalan.

timahtasoh

With pa and kak As. Singgah di empangan Timah Tasoh, Perlis. Luas, sejauh mata memandang.

Waktu kami tiba di Canopi Walk, izin untuk menaiki jambatan gantung dah tutup. Tapi orang kat situ kesian tengok kami mai jauh2 depa pun bawa jugalah kami jalan2 atas jambatan gantung.

Forest research institute of Malaysia (FRIM)

frim perlis canopy

Ramai yang tanya kat mana Canopi Walk ni? Ni dia petanya. Kat stesen penyelidikan FRIM, Perlis.

FRIM Mata Ayer terletak di Kaki Bukit, Perlis iaitu kira2 30 km dari bandar Kangar, tetapi hanya 10 km ke Padang Besar. Keunikan hutan di sini ialah kerana ia satu2nya hutan Monsun Tropika di Semenanjung Malaysia kerana ia terletak paling utara berdekatan dengan Hemisfera Utara. Di pusat kajian FRIM ini terdapat lebih kurang 40 pokok jati yang tertua di Semenanjung Malaysia, iaitu ditanam pada tahun 1953 (kira2 58 tahun- 2011). Pokok2 Jati ini berasal dari Pulau Langkawi.

 ‘Canopy Walk’ adalah satu kemudahan yang disediakan untuk memudahkan Penyelidik menkaji pokok2 balak seperti kajian penyakit, bunga2an, buah dan biji benih yang dihasilkan oleh pokok2 balak yang tinggi2 ini. Bahagian ‘Canopy Walk’ yang paling tinggi ialah 17 meter, dan paling rendah ialah 6 meter, berjarak 100 meter panjang.Pokok2 balak yang berasal dari Negeri Perlis ialah ‘Meranti Temak Nipis’, juga terdapat di plot kajian di sini.

Pengunjung ke sini boleh menikmati suasana hutan dan melihat pokok2 kayu balak yang besar2 dan tinggi2. Terdapat 2 buah ‘guest house’ yang boleh disewa pada kadar yang berpatutan. Bagi penggemar koleksi pokok2 hutan dan eksotik, jualan anak2 pokok dan khidmat nasihat juga diberikan. Antara anak2 pokok yang dijual disini ialah:- Jati, Mahogani, Khaya, Meranti Temak Nipis(Meranti Perlis) dan lain2. (Ni statement yg saya ambil dari website depa..ha..ha..tengok gaya bahasa pun boleh tahu kan?)

Seterusnya kami menuju ke Gua Kelam. Malang juga sebab dah tutup untuk pengunjung. so kami jalan-jalan kat luarnya sahaja. Well, at least Ezee dan Erni nanti boleh cerita kat kawan-kawan depa, “Kami dah sampai Gua Kelam” ha..ha..ha..

guakelam

Gambar dari depan pintu Gua Kelam

Petugas Gua Kelam akhirnya nampak kami bergayut2 kat akar poko depan gua. Depa mai bagitahu kata waktu melawat dah habis, minta kami keluar. Kami yang nakal ni buat selamba jer, jalan keluar slow2 sambil meniti gigi air sungai depan gua. Naughty kan?

Keluar dari kawasan Gua Kelam, wah perut sudah berbunyi kelaparan. Melilai mata cari kedau sepanjang jalan. Tak jauh, kami nampak kaedai nasi lemat berasap. Semua serbu. Special nasi lemak sini dihidang dalam badang kecik, dibuat dari buluh agaknya. Since petai belalang masih ada beberapa tangkai di kereta, kami makan nasi lemak dengan petai belalang! Bau?..ha..ha..itu cerita lain.

Memang recommended nasi lemak ni. agak2 dalam 3km dari Gua Kelam. Selain sedap, cara tatarias hidangan nasi lemak di sini juga memang menarik. Hampir semua kami bertambah!

On the way back, kami singgah di Masjid Terapung Kuala Perlis. Ini spot yang wajib kami singgah kalau lalu ikut sini. Best sangat solat sini. Damai, tenang, karpet gebu gebas dan paling penting, sangat bersih!

20181102_205619

Masjid Terapung Kuala Perlis-dari dalam. Sangat mendamaikan. Di pintu masuk tu Muhammad.

20181102_203146

Masjid Terapung Kuala Perlis -dari luar. Iman tak lepas peluang nak posing.

IMIT-SIC

We won GOLD(s) at the 2nd International Malaysia-Indonesia-Thailand Symposium on Innovation and Creativity (iMIT SIC 2018)

Date: 6-8 August, 2018
Venue: UNRI Pekan Baru Riau, Indonesia

The 2nd iMIT SIC this year took place at the Universitas Islam Negeri Sultan Syarif Kasim Riau, which is also a strategic partner of this iMIT SIC 2018.

The organisers of the event are Universitas Riau (UNRI), Universitas Islam Riau (UIR), Princess of Naradhiwas University (PNU), Malaysian Solid State Science and Technology Society (MASS), Universitas Ubudiyah Indonesia, Universiti Malaysia Perlis and IEEE Computer Society Malaysia.

I registered 3 products in the beginning. Papan Sintok (me and Jaja), Dysgraphic handwriting tools (Safinar and me), and Sensor pencil (Haidayat and me). Unfortunately, on the day of the event, Hidayat, all of a sudden, withdraw from the competition for no obvious reason. I was shocked…but well, embrace what may come. No point to cry over spilled milk. I proceed with whatever we have. I guess it should not be a big issue since in total, UUM put up 5 products (3 others are of Noraziah’s, Azzah’s and Farhan’s).

imit2.jpg

The poster –Papan Sintok: A multisensory tool to help dyslexic and struggling learners spell and read.

I flew with Pa and Iman from AOR to KUL to PKU, Pekan Baru Riau. Riau is not so far away from Kuala Lumpur, but the transit (and of course the usual Air Asia’s delay!!…grrrr) has taken up almost one whole day traveling. We safely landed at about 2pm Riau’s time. Rushed to the registration venue at UNRI then we checked-in at Aryaduta Hotel which is nearby.

imitsic

AOR-KUL-PKU

The agenda for the 2-day event:

schedule pg1

page2

page3

The first day was tough. The judges were tough. But I have faith in the goodness of our product, Papan Sintok and the handwriting tools. We tell the truth, show them our product, let them touch and play with the tools so they may judge fairly.

imit1

many were interested…

imit3.jpg

Judging time

And, as you may guess from the title, we won gold medals for both products. Noarziah also won her gold, but Azzah only manage to get Silver and Farhan Bronze. But in all, all five of us manage to get our awards (meaning to say, tak balik tangan kosong la).

I got really sick on the second day, thus I did not join the trip to Siak. Iman and Pa did. But due to a very long trip to Siak, I guess they are more tired than happy.

On my way back home, still suffer the stomach ache, fatigue and dizziness. Oh, I still manage to make new friend. I met Yeni who was on her way to Malacca. Very kind of her to buy me biscuits, drinks and a small booklet –surah Ya-Sin.

Yeni

My sweet new friend, Yeni.

What happen next? Yes, we reached home safely. But Pa has to take me to the hospital…and the ending is not so good. I was admitted for severe stomach ache, gastric , fatigue and god knows what…

wad.jpg

Not a very good ending for this post…I end up hospitalised!

Tasik Biru

TASIK BIRU

Tarikh? aku dah lupa…tapi dalam bulan April gitulah, aku dah lama sangat tak update blog ni. Sibuk? bohonglah kalau kata tak sibuk Tapi selalu cari masa nak menulis blog. Bimbang skil merapu akan hilang.

Mula-mula kami pergi Tasik Biru kat Jitra jer…bukan obersea pun. Tasik biru? ya, memang tasik ni airnya berwarna biru. Tengok sendiri gambarnya. Mula-mula pergi cari tempat ni guna Google Map. masuk lorong2 kecil…dalam hati kata memang dah kena kantoi degan Google sekali lagi. “you have reach your destination” kata minah robot dalam Google Map tu. Uish…destination apa ni? mana tasik? mana air? kering kontang saja. hanya debu2 dan bukit batu saja ada. Nampak pakcik atas tractor tengah korek bukit, Pa pergi tanya, kat sinikah Tasik Bitu? Ya katanya. Tapi dah kering. Alamak…hancur berderai impian kami. Iman, Hammad, Kakak, Pa and me. penat kot mai masuk lorong2 misteri ni, end up sampai ke destinasi tapi tasik dah kering!

“Tapi, ada satu bahagian tasik lagi yang tak kering”, kata pakcik traktor tu. Wah, berbunga semula harapan kami. Dia sort of bagi petunjuk arah kat Pa. Maka kami pun pergi ikut arah yang ditunjuk, mula2 naik kereta, then jalan kaki. Walla! akhirnya kami jumpa juga Tasik Biru yang dicari2. Kakak yang dah mengidam nak mandi, x berlengah, nampak jer orang x ada, dia terjun dalam tasik! Terkejut aku ni…ya la, tasik tu x der orang, silap2 ada ular ke apa…mana tahu. Eh, Iman dan Muhammad apa lagi. Nak terjun samalah dah tengok kakak seronok berenang.

IMG-20180322-WA0031IMG-20180322-WA0029IMG-20180322-WA0027IMG-20180322-WA0025IMG-20180322-WA0024IMG-20180322-WA0021

Aku? heee….memang x berani. pertama, air tasik ni biru betul. entah ada bahan kimia apa aku tak tahulah. kedua, entah2 ada makhluk apa dalam air tu. hanya celup2 kaki saja. ha..ha..ha..oklah kalau hangpa nak kata aku penakut.

IMG-20180322-WA0017IMG-20180322-WA0016IMG-20180322-WA0015

Aku tumpang seronok tengok anak2 mandi. Sambil posing2 dengan Pa. Guess what, depa mandi sampai maghrib! gelap gulita dah wei. Panggil naik semua, kami pergi masjid berdekatan, solat magrib then pergi makan steamboat!

IMG-20180322-WA0030

Demikian, just to share satu lagi tempat yang sedikit berbeza yang ada di Kedah ni. Sayangnya, kawasan tasik ini makin lama makin kecil…jadi sebelum ia habis kering semuanya, sempat lagi la nak pi visit!

Pulau SongSong

Pulau Songsong, aku terpukau!

24 Feb. 2018

Bila terlalu tertekan dengan pelbagai urusan, saya selalu mencari lokasi baru untuk melepaslelah, mencari sedikit kedamaian. Almaklum, tugasan dan rutin harian kadang boleh menjadi sangat mencabar jiwa raga. Tirai 2018 baru saja dibuka, namun stress sudah menggunung!

“Hello, Remie…I nak tanya kos tambang bot pergi balik ke Pulau Songsong dengan peralatan snorkeling.”

Langsung saja soalan saya pada Remie, seorang interior designer yang juga merupakan pemandu pelancong di Pulau Songsong. Ramah orangnya. DIamenyebutkan kos yang agak tinggi, tapi kahirnya kami setuju pada RM450 untuk 3 dewasa dan seorang kanak2. Kos ini tanpa makan minum mahupun program bbq. Tanpa bermalam juga. Daytrip sahaja.

Dari Sintok,kami perlu ke Jati Sungai Udang, Yan Kedah untuk menaiki bot ke Pulau Songsong. Hampir sejamjuga memandu dari rumah. Tiba di Jeti Sungai Udang, Remie belum tiba…janji jam8.00 pagi. Memandangkan kami belum sarapan,eloklah. Ada gerai juga berdekatan jeti. Sempat kami ‘menyoghoq’ dulu. Then kami parking kereta di laman masjid berdekatan jeti.

breakfastdulu.jpg

Breakfast dulu lah ya..Remie takmuncul-muncul lagi. Di belakang tu, adalah Jeti Sungai Udang, Yan.

Remie sampai jam 9.00. So, naiklah kami bot kecil–macam cruise famili saja, sebab x der orang lain, cuma kami saja satu bot tu selain Remie dan pemandu bot.

banyakPerahu

Pemandangan di Jeti

DiJeti

View lain sebelum naik bot.

ImanDJeti

Iman dah tak sabar…dengan bekalan penuh di tangan.

barubertolak

Kami naik bot…famili kami saja. Tak campur orang lain.

DiscussInBoat

Tengah bincang strategi dengan Nada. Iman dah seronok sangat tu..tengok senyum pun tahu.

dlm bot

Bot baru bertolak. Muara sungai Udang, menuju ke laut.

dlmbot

Remie, the captain.

bangau

Nampak tak bangau-bangau tu? Punyalah best view kat sini…just before we entered the sea. Di muara sungai ni.

 

KiriKanan

Pa sedang capture gambar bangau-bangau..

maNada

Menuju laut lepas…

UsInBoat

Dah keluar muara Sungai, dah di laut ni.

Dari Jeti sungai Udang ke Pulau Songsong mengambil masa dalam 15 minit sahaja. Kami melepasi Pulau Telur, Pulau Tengkorak (yang dibuat penggambaran filem King Kong)…dari jauh nampak juga Pulau Bunting (bukan Pulau Dayang Bunting kat Langkawi tu…).

pulauTelur

Pulau Telur, kelihatan dari bot kami.

nak sampaidah

Approaching, kita dah hampir mendarat di Pulau Songsong…

nakMendarat

Yeay! Dah nak parking bot.

hampirMendarat

Mendarat!

Excited tak terkira. Walaupun pulau ini tidak berpenghuni, ramai juga orang datang bercuti di sini…ada yang bercamping beberapa malam. Kami cari lokasi yang sesuai dan Papasang kemah. Ya lah kan, x der kemah, nak tukar baju semua kat mana??

PaKhemah

Pa dah siap pasang kemah kat kami.

ourKemah

Kami sedang tukar baju dalam kemah ini…ha..ha..ha..

viewKemah

Banyak juga pengunjung lain

viewRhu

View di Pulau ini memang cantik.

 

kelapa

Sosok Pulau Songsong yang sangat indah pada mata saya. Pa yang capture gambar ini. Sudut kamera yang sangat sempurna.

Selesai pasang kemah, tukar baju…apa lagi,nak terjun ke air jer la. Pakai semua kelengkapan…

 

Angan-angan nak snorkeling, tapi setiap kali cuba menyelam, masuk air ke dalam mata ikut celah tudung. So nasihat kepada yang pakai tudung, kena guna jenis tudung yang sesuai supaya air tak menyerap masuk dalam goggle mata ikut tudung.

Banyak karang yang cantik di sini. Ikan2 bergerak dalam kumpulan. Paling banyak ialah sea urchin (landak laut??) dan gamat!!! yeww! Gamat ni rupanya lembik dan menggelikan. Bila kita terlanggarnya, iamengeluarkan sejenis cecair bergetah dari liang2 di badannya.lekat kat seluar, baju, tudung kita…geli sungguh!

gamat

Ini rupa seekor gamat (hitam) yang Pa ambil dan bawa ke tepi pantai.

makan.jpg

Habis berenang..lapar wei..makan dulu. Bekalan dari rumah. Nasi lauk rendang daging, homemade

Lepas makan, mandi lagi. Kali ni di kawasan pantai berpasir yang cetek. Sebab kaki dah luka, tangan dah luka kena karang. Cari tempat kanak2 pula untuk mandi. Sempat juga papi tanam badan montel ku dalam pasir pantai Songsong.

akudlmpasir.jpg

Aku dalam pasir, nampak dagu jer…kena tutup semua la, aurat kan?

Tak terasa masa berlalu, Jam3.00, Remie dah warning suruh siap sedia untuk bertolak balik ke Jeti sungai Udang jam 3.30.

Kami sempat naik bot dan keliling pulau virgin yang tidak berpenghuni ini. Indah sungguh. Unik juga pulau ini sebab setiap pantainya berbeza-beza jenis, bentuk serta sekitaran. Ada pantai bergua batu-batu besar, ada pantai pasir halus landai, ada pantai penuh batu tajam2 warna merah, ada pantai hanya hutan dipenuhi species ular Kapak!

PulauLangit

Banyak ular kapak dalam hutan tebal Pulau Songsong ini. Itu cerita Remie la…Selama kami di sini tak ada pula jumpa sebarang jenis ular.

Puncak pulau ini adalah tempat sarang helang, original red hawk! Rezeki kami sempat tengok helang keluar dan masuk sarang petang tersebut.

pokokLangit

Puncak pulau Songsong, tempat sarang helang Merah.

thePulau

Mengelilingi pulau dengan bot, sebelum pulang ke tanah besar.

 

KelilingPulau

Kawasan pulau yang bergua.

pantaiBatu

Kawasan pulau yang berbatu merah. Sini dah boleh mula snorkeling

PantaiBatuMerah

Pantai ini berbeza dengan pantai berpasir.

Tiba masa pulang, kami tengok diri masing-masing. Ha..ha..ha..semua orang sudah bertambah 30% kehitamannya! Nada dan Iman paling ketara. Apa nak kata, mandi dan berjemur sampai lupa diri. But, kami enjoy trip ini. Pulang nyanyi-nyani lagi dalam bot.

Betullah, hilang 50% stress!

dlmBotBalik

Dalam bot, perjalanan pulang dari Pulau Songsong ke jeti Sungai Udang, dengan semua orang jadi 30% tan

 

Sampai di Jeti, kami mandi dan bersihkan badan di masjid tempat kami parking kereta. Then solat jamak Zohor dan Asar. Remie kemudian belanja pula kami makan mee udang di gerai berdekatan. Rezeki lagi, Alhamdulillah.

On the way home, sempat lagi pi shopping kat Aloq Staq…Maka yang manakah di antara nikmat Tuhan yang dapat kita dustakan?

 

PECIPTA 2017

Grabbing another gold award at PECIPTA 2017

Date: 7-9 October, 2017

Venue: Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri Gong Badak, Kuala Terengganu

It’s a long story. Too many things happen. Obstacles, hard work, sleepless nights, sacrifices…you name it. It is all began when Dr Mustafa and me decided to join PECIPTA this year (an event organised by the Ministry of Higher Education). We know that we do not have enough time but we put our neck on the slate. That is why Dr Mustafa has to work during his holiday in Denmark, and I have no weekends whatsoever.

Alhamdulillah. It was worth the effort. Again, this year we manage to bag another gold medal for UUM. UUM sent 12 teams including mine. I am glad that all of us manage to get awards this time. Nobody came back empty handed. The full result is as below.

pecipta emas

All 12 UUM teams grabbed their awards in PECIPTA 2017

pecipta2017

All of us, UUM team.

So, what was our (Dr Mustafa and me) product? this time it has nothing to do with dyslexia. This time we put up Comiculture© – a digital graphic novel (DGN) maker.
Comiculture© consists of two applications namely the Comiculture© studio and Comiculture© player. The product was developed based on a DGN model of an explanatory type. Taking into account the users’ cognitive processes this model were examined and analyzed to extract variables that can explain DGN semantics.  The model has three major components namely visual narratives, storytelling and interaction design. The visual narrative comprehends the meanings of sequential images characterized by order and timing delivered in the storytelling strategized by graphic narrative and graphic text (V à S Λ E). The graphic narrative consists of images, content and print texts in the knowledge base. The interaction design component based on dual pathways model, is added to the premise to include the interactivity, user control, and media enrichment (audio, sound effect, music) based on users’ preferences. This premise of the model serves as one of the principle instruments of modern science, with specific contribution to the development of usable DGN which are materialised through Comiculture© studio and player. The premise i.e. V à S Λ E contains rational attributes to be used as a foundation for Comiculture© design and development. The aim of Comiculture© itself is to enable complex contents be delivered in an easier, appealing context-based storytelling strategy.
In the news, here is how it goes:
COMICULTURE JADIKAN PEMBELAJARAN PELAJAR LEBIH MUDAH DAN MENARIK
UUM ONLINE: Bahan ilmiah yang sukar difahami dan tidak menarik telah memberikan idea kepada penyelidik, Prof Dr Zulikha Jamaludin dan Dr Mustafa Muwafak Alobaedy dari Pusat Pengajian Pengkomputeran (SoC) untuk menghasilkan novel grafik digital (DGN), Comiculture: A Digital Comic for Culture Aware Education.
Menurut Prof Dr Zulikha, Comiculture merupakan novel grafik digital mengandungi dua aplikasi iaitu studio dan pemain Comiculture yang dibangunkan berdasarkan model DGN jenis penerangan. Katanya, idea untuk menghasilkan Comiculture: A Digital Comic for Culture Aware Education tercetus pada 2015 apabila mendapati kebanyakan bahan akademik seperti nota kuliah, tesis dan buku teks agak kompleks dan tidak menarik perhatian pelajar khususnya untuk memahami isi kandungannya.
“Sehubungan itu, saya dan rakan penyelidik cuba mencari penyelesaiannya agar bahan akademik itu mampu difahami dan menjadi lebih menarik kepada pelajar untuk membaca.
“Tambahan pula, salah satu matlamat interaksi manusia dan komputer adalah untuk mendapatkan saluran penyampaian maklumat yang lebih berkesan dan dari situ, saya mendapat idea untuk terjemahkan bahan akademik yang kompleks ke dalam bentuk novel grafik digital atau komik,” ujarnya. Prof Dr Zulikha berkata, dengan mengambil kira proses kognitif pengguna, model ini diperiksa dan dianalisis untuk mengekstrak pembolehubah yang dapat menjelaskan semantik DGN.
Menurutnya, model ini mempunyai tiga komponen utama iaitu visual naratif, reka bentuk bercerita dan reka bentuk interaksi yang berfungsi sebagai salah satu instrumen utama untuk pengembangan DGN yang dapat digunakan melalui studio dan pemain Comiculture.
Tambah beliau, pengguna hanya perlu memasang perisian studio Comiculture untuk menghasilkan komik sendiri, seterusnya memainkannya dalam pemain Comiculture.
“Tujuan Comiculture itu sendiri adalah untuk membolehkan kandungan kompleks dapat disampaikan dalam strategi bercerita berdasarkan konteks yang lebih mudah dan menarik “Comiculture: A Digital Comic for Culture Aware Education telah merangkul pingat emas di Persidangan dan Ekspo Ciptaan Institusi Pengajian Tinggi Antarabangsa (Pecipta) 2017,” katanya. Tambah beliau, ciptaan tersebut sudah berjaya dijual di Pecipta baru-baru ini dan beliau masih berusaha untuk mempromosikan hasil inovasi berkenaan untuk kegunaan orang ramai.
pecipta gold

Dr Nurulwahida (representing her team) and me (representing my team) with our gold medals.